برخی مدارس همچنان مشق بی قانونی می کنند

مدیــــرکل آمــوزش و پــــرورش شهرستان ‌های استان تهران به‌تازگی اعلام کرده‌است گرفتن شهریه و کمک‌های مردمی توسط مدارس، خلاف قانون است. «علیرضا کمره‌ای» در این‌باره گفته بود ستادهایی تحت‌عنوان نظارت بر ثبت‌نام آغاز به کار کرده‌اند که به شکایت‌های مردم در رابطه با ثبت‌نام در  مدارس رسیدگی ‌کنند. راه‌اندازی چنین ستادی به این معناست که بعد از سال‌ها انعکاس این موضوع دررسانه ها و گلایه های مدام والدین و قول آموزش وپرورش برا ی برخورد با عاملان این تخلف بازهم چنین اتفاقی می‌افتد .

مدارس هیات امنایی و همچنین دولتی‌ای که برخی ازآنها از سطح کیفی پایینی برخوردار هستند، در شروع سال تحصیلی یا در طول سال به بهانه‌های مختلف از والدین دانش آموزان در قبال هزینه‌های جانبی و کمک به مدرسه مبالغی را دریافت می‌کنند. اما سوال اینجاست که با وجود اعتراض‌های فراوان و همچنین رسیدگی‌های هرساله چرا این موضوع همچنان تکرار می‌شود؟

کمره‌ای در خصوص مجاز بودن یا نبودن مدارس برای گرفتن شهریه گفته است: «مدارس هنگام ثبت‌نام مجاز به دریافت وجه نیستند و فقط در هنرستان‌های فنی‌وحرفه‌ای و کاردانش حدود 80 هزار تومان به‌صورت علی‌الحساب بابت هزینه کتب درسی دریافت می‌شود. همچنین در سایر مدارس دولتی 5 هزار تومان بابت بیمه دانش‌آموزان دریافت می‌شود که در مقطع ابتدایی هزینه کتاب نیز دریافت می‌شود.»

قاسم جفری رییس کمیسیون آموزش مجلس پیش ازاین گفته بود: وزیر آموزش و پرورش در جلسه‌ای تأکید جدی داشت تا وجهی هنگام ثبت‌نام دانش‌آموزان دریافت نشود و عنوان کرد مدیر مدرسه‌ای را به دلیل انجام این کار، عزل کرده است.

  مدیران مجبور به گرفتن شهریه هستند!

عباس مقتدایی خوراسگانی، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس به «حمایت» می‌گوید: «وزارت آموزش‌وپرورش امکانات لازم را برای اینکه مدارس و مدیرانش بتوانند مدرسه‌داری کنند، در اختیار آنان قرار نمی‌دهد، برای همین است که مدیران به ناچار دست در جیب مردم می‌کنند. وزارتخانه در قول و حرف می‌گوید که نباید وجهی به مدرسه پرداخت شود اما در عمل با رفتارش و اجبارهایی که برای مدارس ایجاد می‌کند، در واقع چراغ سبزی به مدیران مدارس نشان می‌دهد که آنها اقدام به گرفتن شهریه می‌کنند.»

 او تاکید می‌کند که همواره گلایه مردم را به گوش مسئولان وزارت آموزش‌وپرورش می‌رساند اما همچنان این اتفاق درحال وقوع است .وی افزود: «الان در خصوص پرداخت پول و گرفتن شهریه سردرگمی‌هایی ایجاد شده که این مسئله را هم به گوش مسئولان می‌رسانیم اما می‌دانیم که مدیران مدارس سرانه هرساله را دریافت نمی‌کنند.» اما مسئله اینجاست که قانون اساسی تاکید بر تحصیل رایگان دارد. مقتدایی با بیان این که دولت باید در این زمینه چاره‌اندیشی کند تا باعث سلب اعتماد نشود، افزود: «نوع سیاست‌هایی که وزارت آموزش‌وپرورش در این سال‌ها اتخاذ کرده است  یک بام و دوهواست. از یک سو می‌گوید شهریه نباید پرداخت شود اما از سوی دیگر کاری می‌کند که مدیران مجبور به گرفتن شهریه و کمک‌های مردمی می‌شوند.»

 آموزش‌وپرورش بودجه کافی ندارد

علیرضا سلیمی دبیر اول کمیسیون آموزش‌وتحقیقات نیز به «حمایت» می‌گوید: «اجباری بودن شهریه خلاف قانون است. از طرفی چون قانون؛ گرفتن این مبلغ را منع کرده گرفتن آن شبهه‌انگیز است. ما مدام با تذکراتمان مدیران را مورد سوال قرار می‌دهیم. از طریق رسانه‌ها سعی می‌کنیم به مدیران  یادآوری کنیم که در مدار قانون قرار گیرند. اما مسئله اساسی در این میان این است که آموزش وپرورش  بزرگترین وزارتخانه از نظر تعداد کارکنان و فعالیت و مسئولیت است. اما بودجه کافی به این وزارتخانه تعلق نمی‌گیرد که هم دولت و هم مجلس باید به آن توجه کنند.» این نماینده مجلس درباره ماهیت توجهی که دولت و مجلس باید به این موضوع داشته باشند می‌گوید: «بخش قابل توجهی از مدارس شبانه‌روزی پذیرای کسانی‌ است که جزو ضعیف‌ترین افراد از نظر مالی هستند. اگر سرانه این مدارس به درستی به آنها نرسد دچار آسیب می‌شوند .برای همین سال گذشته اجبار کردیم که  سرانه شبانه‌روزی‌ها باید به درستی تامین شود که این اتفاق هم افتاد.»

اما علاوه بر مدارس شبانه‌روزی مسئله دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد مدارس روزانه است که بیشتر دانش‌آموزان به این مدارس می‌روند. چطور می‌شود به اینها رسیدگی کرد؟ سلیمی در پاسخ به این پرسش نیز می‌گوید: «نکته اساسی در مورد مدارس دولتی روزانه این است که ما گاهی با ایجاد بعضی مدارس خاص باعث شده‌ایم بسیاری از معلمان برتر به هوای پول بیشتر دراین مدارس فعالیت کنند .ما درباره سرانه این مدارس هم به وزارت آموزش‌وپرورش و هم به شورای نظارت راهبردی ریاست جمهوری نیز تذکرات لازم را داده‌ایم. این شورا را بارها فراخواندیم به مجلس با این موضوع که وزارت آموزش و پرورش باید مورد پشتیبانی قرار گیرد. چون اگر مدیر مدرسه‌ای به جای اینکه همه حواسش را به مسائل آموزشی بدهد به این فکر باشد که قبض آب و برق مدرسه را چطور باید بپردازد و هزینه معلم‌ها را چگونه تامین کند، دیگر فرصتی برای آموزش پیدا نمی‌کند.»

 چه کسی باید آستین بالا بزند؟!

سلیمی بابیان این که مجلس تا آنجایی که بتواند بر اساس وظایفش در این مورد عمل می‌کند، افزود: «مجلس سال گذشته سعی کرد از بودجه رادربخش هایی کاهش و اعتبار آموزش‌وپرورش رااضافه کند. اما باید واقع‌بین باشیم، درست است که پول گرفتن خلاف قانون است اما اگر کسی می‌تواندکمکی به مدرسه کند چه اشکالی دارد که این کار را انجام دهد. ما باید این فرهنگ را در میان مردم تقویت کنیم. یکی از مشکلات اساسی کمبود بودجه است پس ما باید به مردم آموزش دهیم تا کمک‌هایشان را به مدرسه بیشتر کنند.» سلیمی ادامه داد: «مجلس در حوزه قانون وظایفی دارد که ما طبق همان وظایف که تذکر است اقدام می‌کنیم. ولی درمجموع دچار کمبود بودجه هستیم، ضمن اینکه در توزیع بودجه نیز دچار ضعف مدیریتی هستیم.»


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/66517/برخی-مدارس-همچنان-مشق-بی-قانونی-می-کنند/