نمی توانیم وام ازدواج پرداخت کنیم

هفته جوان به پایان رسید و سوالی که پیش می‌آید این است که در این هفته چه کارهایی برای جوانان صورت گرفت؟ در سال‌های گذشته هربار که به هفته جوان می‌رسیدیم، تمهیدات ویژه‌ای در نظر گرفته می‌شد و امکاناتی خاص به جوانان تعلق می‌گرفت. اما این‌بار، گویا کمبود بودجه مانع از تعلق چنین امکاناتی به جوانان شد. بگذریم از اینکه خبری هم از وام ازدواج و تسهیلات دیگر نیست.

چندی قبل دکتر محمود گلزاری، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در آستانه هفته جوان گفته بود: «در تلاش هستیم استفاده از سینماها در روز 19 خردادماه، روز جوان برای همه مردم با تخفیفی ویژه‌ همراه باشد. به گونه‌ای که مردم از بلیت 5000 تومانی فقط 1000 تومان آن را بپردازند.» اما درست چند روز مانده به هفته جوان از منتفی شدن تخفیف بلیت سینماها در روز جوان خبرداد و گفت: «هزینه مربوط به وزارت ورزش و ارشاد حدود 600 میلیارد تومان می‌شد که چون وزارتخانه‌های ارشاد و ورزش و جوانان این هزینه را متقبل نشدند تخفیف بلیت سینما در روز جوان منتفی شد.» اما هنوز داستان وام ازدواجی که هر سال از آن صحبت می‌شود، مشخص نشده بود تا اینکه هفته جوان با جشن بخشش آغاز شد؛ جشنی که به تجلیل از افراد فعال در بخشش جوانان مجرم اختصاص داشت. در حاشیه این مراسم محمود گودرزی، وزیر ورزش و جوانان گفت دولت در تامین بودجه وام ازدواج مشکل دارد. بعد از وقوع چنین اتفاقاتی سوالی که بسیاری از اذهان را مشغول کرد این بود که آیا ادغام سازمان ملی جوانان و سازمان تربیت بدنی در قالب یک وزارتخانه با نام ورزش و جوانان، توانسته موفق عمل کند یا خیر؟

  به نام جوان به کام ورزش؟

بسیاری معتقدند ادغام این دو سازمان با یکدیگر  موفقیت‌آمیز نبوده است. با این حال رمضان شجاعی‌کیاسری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس که یکی از مخالفان ادغام است، گفته است: «ادغام در صورتی باید اتفاق بیفتد که دو سازمان با یکدیگر سنخیت داشته باشند؛ نه یکی غالب و دیگری مغلوب باشد. این در حالی است که در برخی ادغام‌هایی که تاکنون صورت گرفته برخی سازمان‌ها مظلوم واقع شدند و در وزارت ورزش و جوانان نیز 98 درصد از فعالیت‌های اجرایی مربوط به ورزش است.» محمود گلزاری این رقم را قبول ندارد و به «حمایت» می‌گوید: «وزارت ورزش و جوانان هفت معاونت دارد که معاونت جوانان یکی از آن هفت معاونت است. به‌طور کلی نزدیک به یک سوم بودجه در اختیار معاونت جوانان قرار می‌گیرد در صورتی که اگر بخواهیم این بودجه را بین این هفت معاونت تقسیم کنیم، درست این است که به معاونت جوانان فقط یک هفتم برسد. این 98 درصدی که آقای کیاسری اعلام می‌کنند خیلی اغراق‌آمیز است. نکته بعدی این است که بودجه را اصلا به ما اعلام نمی‌کنند.»

 او در ادامه در پاسخ به اینکه از زمان سرپرستی او در دولت جدید تا به امروز چه کارهایی در حوزه جوانان این وزارتخانه انجام شده است؟ می‌گوید: «وزارتخانه ما آخرین وزارتخانه‌ای بود که وزیر آن رای اعتماد گرفت. تا پنج ماه نخست دولت آقای روحانی این وزارتخانه، به آن شکل نظم و سامان نداشت. به هر حال در یک وزارتخانه وقتی کاری می‌خواهد انجام شود نیازمند این است که ساختاری باشد و بر اساس آن ساختار کار انجام شود. ما در روزهای نخست کاری گزارشی از کارهایمان به رسانه‌ها ارایه کردیم. معاونت جوانان، چهار اداره کل را به عنوان زیر مجموعه تعریف کرد؛ اداره کل ازدواج و خانواده، دفتر ساماندهی، طرح‌های ملی و مشارکت‌های اجتماعی. ما همچنان معتقدیم که ساختار ایراد دارد و پیشنهاد کرده‌ایم که اداره  کل طرح‌های ملی به اداره کل پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی تغییر ماهیت دهد. چون باید به این موضوع در بین جوانان بیشتر رسیدگی شود.»

  کمبود بودجه برای جوانان

مهم‌ترین موضوع درباره جوانان، وام ازدواج است که سال‌ها درباره آن صحبت‌های زیادی شده است. هر سال رقمی متفاوت برای آن در نظر گرفته می‌شود اما امسال قرار بود این رقم، 9 میلیون تومان باشد که به گفته گلزاری به دلیل کمبود بودجه دولت، این وام به هیچ زوجی تعلق نمی‌گیرد. او در توضیح این موضوع می‌گوید: «وام ازدواج از طریق صندوق ملی قرض‌الحسنه تامین می‌شود اما این صندوق الان خالی است و ما بودجه‌ای برای اختصاص وام ازدواج نداریم. از طرفی ما نمی‌توانیم به تنهایی بودجه را تامین کنیم و باید از دولت کمک بگیریم. ما فقط وظیفه پیگیری موضوعات را به عهده داریم. اینکه چرا منابع کم شده است؟ باید از کارشناسان بانک مرکزی پرسید.» گلزاری ادامه می‌دهد: «بودجه ما به‌طور کلی به وزارتخانه داده می‌شود و یک بخش از این بودجه به طرح‌های ما داده می‌شود. نیروهای انسانی کمی داریم و راه ورود نیروهای جدید بسته است. در استان‌ها وضع خیلی بدتر است. زمانی سازمان ملی جوانان بوده که رییس معاون رییس جمهور نیز بوده است. او اختیارات و بودجه زیادی داشته  و حتی در استان‌ها نیز نیروهای خاص خود را داشته‌است ، یک ستاد بزرگ برنامه ریزی و مدیریت کشور بوده‎است که همه اینها بعد از طرح بسیار شتابزده و نادرست ادغام سازمان ملی جوانان و وزارت ورزش، از بین رفته است. در استان‌ها بسیاری از نیروهای جوان ما یا رفته‌اند یا در قسمت‌های مربوط به ورزش فعالیت می‌کنند. وضع غم‌انگیزی از نظر ساختاری داریم. من به شخصه از زمان ورودم به وزارتخانه سعی کرده‌ام به‌طور موازی دو کار را انجام بدهم، با مسئولان دولت و مجلس و وزارتخانه پیگیری‌هایی انجام شده که راه گشایشی برای ما در ساختار فراهم شود و کم کم ادغام دو حوزه ورزش و جوانان از بین برود. این حوزه، حوزه‌ای است که باید تخصصی بررسی و برای آن برنامه‌ریزی شود.» با این تفاسیر باید به مسئولان رجوع کرد که فکری به حال این وضعیت کنند. آنچه که ملت‌ها نیاز دارند، توجه به جوانانشان است.


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/62797/نمی-توانیم-وام-ازدواج-پرداخت-کنیم/