دادستان عمومی و انقلاب اصفهان گفت دستیابی کامل به اهداف دستورالعمل ابلاغی از سوی رییس قوه قضاییه درباره ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندانها فقط با کاهش تعداد زندانیان محقق نمیشود؛ بلکه عوامل دیگری مانند تجهیز زندانها به نیروی متخصص و امکانات نیز در این زمینه نقش دارند
دادستان عمومی و انقلاب اصفهان گفت: دستیابی کامل به اهداف دستورالعمل ابلاغی از سوی رییس قوه قضاییه درباره ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندانها فقط با کاهش تعداد زندانیان محقق نمیشود؛ بلکه عوامل دیگری مانند تجهیز زندانها به نیروی متخصص و امکانات نیز در این زمینه نقش دارند.
محمدرضا حبیبی در گفتوگو با «حمایت» اظهار کرد: در این راستا اعتبار مالی مناسب نیز باید در نظر گرفته شود. وی با بیان اینکه هدف نظام جمهوری اسلامی توسعه زندانها نیست، افزود: اما با توجه به اینکه بعضی از زندانها حدود 20 یا 30 سال پیش ساخته شدهاند باید این واقعیت را بپذیریم که با رشد و تنوع جرایم باید زندانها نیز متناسب با تعداد زندانیان ساخته شود.
وی هدف اصلی از مجازات مجرمان را اصلاح آنان عنوان کرد و گفت: برای بازگشت سعادتمندانه زندانیان به آغوش خانواده و جامعه باید برای آنان برنامههای اصلاحی و تربیتی در نظر گرفته شود و زمانی این برنامهها میتواند کارایی موثر داشته باشد که تعداد آنان به اندازهای باشد که طبق دستورالعمل ابلاغی بتوان زندانیان را برای اجرای برنامههای فرهنگی، اصلاحی، ورزشی، اشتغال و غیره طبقهبندی کرد؛ در چنین وضعی میتوان شخصیت زندانیان را به شکل مطلوب سمتوسو داد. دادستان عمومی و انقلاب اصفهان معتقد است: برای تحقق اهداف دستورالعمل ابلاغی باید قوه مجریه نیز اعتبار مالی لازم و تامین امکانات برای زندانها را در نظر بگیرد.
حبس باید همراه با اصلاح فرد باشد
حبیبی با بیان اینکه جرمشناسی به عنوان یک علم بهروز مدعی است که باید صدور حکم مجازات حبس به همراه نتایج تعریف شده در نظام زندانبانی باشد تاکید کرد: اگر در اجرای حکم حبس، نتیجه مطلوب و مطابق با اهداف تعریف شده حاصل نشود، مضرات ناشی از صدور حکم حبس بیشتر از منافعش خواهد بود. وی ادامه داد: عادی شدن ارتکاب به جرم برای مجرمی که به زندان میرود، همچنین فراهم شدن زمینههای ارتکاب به دیگر جرایم از جمله مضرات رفتن فرد به زندان است. در این میان خانواده زندانیان نیز، با توجه به اینکه بیشتر افرادی که به زندان میروند نانآور خانواده هستند، با آسیبهای اجتماعی زیادی روبهرو میشوند. این مقام مسئول دستورالعمل ابلاغی از سوی قوه قضاییه درباره کاهش جمعیت کیفری زندانها را طرحی کارشناسی شده دانست و افزود: این دستورالعمل در راستای کاهش مشکلات ناشی از به زندان رفتن افراد است، همچنین در آن تاکید شده این آییننامه برای افراد سابقهدار و جرایم مهم نیست.
وی درباره اقدامهای انجام شده در راستای مواد مطرح شده در این دستورالعمل گفت: در کلانشهری مانند اصفهان شعب متعدد رسیدگی به پروندههای قضایی در مجتمعهای مختلف وجود دارد که به هر یک از معاونان دادستان در این شعب تاکید شده است بر اجرای موارد دستورالعمل کاهش جمعیت کیفری زندانها نظارت مستمر داشته باشند.
دادن مهلت چند ساعته به قرارهای وثیقه و کفالت
حبیبی با بیان اینکه یک تا سه دادیار اظهارنظر در هر ناحیه قضایی بر تصمیمات صادر شده در پروندهها نظارت میکنند، گفت: برای اینکه قرارها متناسب با جرم باشد و کمتر مجازات زندان برای مجرمان و متهمان صادر شود به دادیاران اظهارنظر اعلام شده در صورت صدور قرار وثیقه یا کفالت برای فردی به متهم مهلتی چند ساعته داده شود تا کفیل یا وثیقه خود را آماده کند. وی خاطرنشان کرد: درحال تنظیم دستوری برای انتقال تفویض اختیار قرارهای وثیقه و کفالت از دادیاران اظهارنظر به معاونان دادستان هستیم؛ زیرا این افراد در خصوص دستورالعمل ساماندهی زندانیان بیشتر توجیه شدهاند.
دادستان عمومی و انقلاب اصفهان با بیان اینکه اعطای مرخصی به زندانیان به عنوان یکی از راهکارهای کاهش جمعیت کیفری است اظهار کرد برای موافقت با مرخصی و همچنین اعطای مرخصی از سوی زندان، شاخصهایی در نظر گرفته شده است که یکی از آنها حفظ آیات و سورههای قرآن است که اثر معنوی خوبی بر شخصیت و رفتار زندانیان دارد؛ بر این اساس در یک سال و نیم گذشته 600 نفر در زندانهای اصفهان حافظ یک جزء تا 6 جزء قرآن شدند.
منبع : روزنامه حمایت
دیدگاه خودتان را ارسال کنید